Gépipari gyártás CNC technológiával

A CNC (Computer Numerical Control) olyan szerszámgép, melyeket egy mikroszámítógép vezérel, melyet a gép tartalmaz. Ez a vezérlőrendszer irányítja a gépipari gyártási folyamat lépéseit, valamint felügyeli a folyamatot. A működtetéshez használt összes információt a gép rendelkezésére áll, és ha szükség van rá, a gyártási folyamat alatt ki tudja igazítani, korrigálni a folyamatot.

Azért találták ki a CNC gépeket, mivel ezeknek a munkafolyamatoknak az elvégzése kézi megmunkálás során időigényes volt, valamint géppel lehet egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenes menti mozgásokat is végezni, ami kézzel kivitelezhetetlen.

A CNC szerszámgépek nem csak egymástól függetlenül működtethetők, hanem több gépet is össze lehet kapcsolni egy gyártási rendszerbe, amellyel az egész gyártási folyamat lefedhető, minimális emberi felügyelet mellett.

Ma már a CAD-CAM rendszereknek köszönhetően nem kell külön tervezni és megmunkálni, mivel ezek a rendszerek egy számítógépes tervező funkcióval rendelkeznek, így a gyártás előtt ennek a szoftvernek a segítségével meg lehet tervezni az egyes alkatrészeket, végterméket, amit le szeretnénk gyártatni, majd ezt továbbítva a szerszámgép szoftverének, az le tudja gyártani, amit megterveztünk.

A CNC-gép két fő részből áll: a vezérlésből, ez elektronikus irányítóberendezés; a szerszámgépből, amely az irányítást tudja fogadni, és a megmunkálást végzi.

A CNC-szerszámgép főegységei: szerszámgépágyak; főhajtóművek, főorsók; mellékhajtóművek, szánrendszerek; szerszámbefogók, revolverfejek; PLC vezérlés; Burkolat.