Mi az a szemtengelyferdülés?

Mi az a szemtengelyferdülés?Az asztigmia (szemtengelyferdülés) a rövidlátás, vagy a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba, azonban sokkal ritkábban fordul elő, mint a másik két probléma. Az asztigmiáért általában a szaruhártya megváltozott alakja a felelős. Ebben az esetben a szaruhártyának a megszokottól eltérően 2 fő görbülete van, az egyik laposabb, a másik domborúbb. Az asztigmia lehet vele született, öröklődő, de kialakulhat szemműtétek után is.

A probléma főleg fiatal felnőttkorban jelentkezik, melynek során a szaruhártya elvékonyodik. Szakszerű beavatkozás nélkül a látást veszélyeztető súlyos elváltozás alakulhat ki. Terápiaként első lépésben félkemény kontaktlencse segít a szaruhártya stabilitásának megőrzésében, végső esetben a szaruhártya elvékonyodott részét szaruhártya átültetéssel (keratoplastica) kell megfelelő vastagságúra cserélni.

A szemtengelyferdülés korrigálása

Ha a terápia nem vezet eredményre, akkor a következő lépések a szemüveges vagy a kontaktlencsés korrekció.

Szemüveges korrekció során nem sima, hanem “cylinderes” lencsét használnak, ami azt jelenti, hogy a lencse nem teljesen gömb felszínű, hanem az egyik tengelyben eltérő a fénytörése.

Hasonló elven működik a kontaktlencse is. Általában kisebb dioptria értékű cylinder szükséges, mert a kontaktlencse alatti könnyfilm is segíti a szaruhártya görbületének kiegyenlítését. Nagyon fontos a pontos szögbeállítódás, a lencse illesztését követően a görbületnek megfelelően személyre szabottan kell lágy lencsét készíttetni.

További megoldás a lézeres szemműtét, melynél egy nagyon pontos, személyre szabott görbületi térkép alapján megtervezik a szemműtétet, így ezzel a megoldással a legkisebb egyenetlenségek, problémák is megoldásra kerülhetnek.