Milyen klímát válasszunk?

Milyen klímát válasszunk?A klíma az egyik legjobb módszer a nyári nagy melegek elviselésére. Megvásárlása és beszerelése azonban nem egyszerű feladat, ehhez fogunk tippeket adni.

Amire mindenképpen figyelni kell, hogy a jogszabályok szerint csak a Klímavédelmi Hatóság engedélyével rendelkező vállalkozás árusíthat és vásárolhat klímát. Ha magánszemélyként szeretnénk vásárolni, akkor azt csak úgy tudjuk megtenni, ha bemutatunk egy igazolást arról, hogy szakképzett vállalkozás fogja azt beszerelni nekünk.

De mielőtt a vásárláshoz eljutnánk, szükségünk lesz a klíma kiválasztására. Ha egy mód van rá, akkor a kiválasztáshoz is kérjük szakember segítségét, mivel a szakemberek pontosan ki tudják számolni, hogy milyen teljesítményű klímára lesz szükség, figyelembe véve többek között a helyiség méreteit, fekvését.

Vásárlás előtt el kell dönteni, hogy szükség lesz-e fűtési funkcióra is, vagy csak nyáron szeretnénk használni hűtésre.

A következő lényeges kérdés, hogy fix klímát szeretnénk, vagy mobil klímát. A mobil klíma olyan helyzetben jó döntés, amikor nem szeretnénk, vagy valamilyen ok miatt nem tudunk végleges megoldást választani. Ha ilyen helyzet nem áll fenn, akkor nagy valószínűség szerint a fix klíma lesz a jó megoldás.

A fix klíma (split klíma) egy beltéri és egy kültéri egységből áll, általánosságban elmondható, hogy két nagy csoportja van, az inverteres klíma és az on-off klíma. Az inverteres kicsit drágább, azonban jóval kevesebbet fogyaszt, és halkabb is, mint az on-off klíma. Ha egy mód van rá, ez a legjobb megoldás.