A játszótéri eszközök, kerti játékok biztonsága

A játszótéri eszközök, kerti játékok biztonságaA szabadban, a játszótéren eltöltött idő a gyerekek egyik kedvenc időtöltést. A kerti játékok, játszótéri eszközök azonban odafigyelést igényelnek, mind a kialakításukban, mint játék közben. Lássuk, mire kell figyelni, ha biztonságban szeretnéd tudni gyermeked a játszótéren.

Olyan játszótérre engedd gyermeked, olyan kerti játékokat vásárolj otthonodba, melyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak, rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Nem elég azonban az engedélyekről megbizonyosodni, hanem arra is ügyelni kell, hogy a kerti játékok milyen állapotban vannak. Ha nincsenek megfelelően karbantartva a játékok telepítésük után, lehettek eredetileg bármilyen állapotban, egy idő után tönkremennek, ami balesetveszélyes lehet. Szintén ügyelni kell arra is, hogy nem csak a játékok, hanem az alattuk található talaj is biztonságos legyen. Ez ütéscsillapító, eséscsillapító puha talajt jelent általában.

Gyakori oka még a baleseteknek a nem megfelelően megválasztott játékok. Több játszótéri eszköz, otthoni játszótér is különböző korcsoportok számára van megtervezve. Előfordulhat, hogy túl fiatal gyerekek próbálnak olyan eszközöket használni, melyekre még nincsenek felkészülve, vagy nagyobbak játszanának olyan eszközökön, melyeket már kinőttek. Az ilyen eseteket kerülni kell, mert balesethez vezethetnek.

További balesetforrás szokott még lenni a nem megfelelő ruházat. A játszótérre otthoni ruhában érdemes küldeni a gyereket, amelyben könnyedén tudjon mozogni, játszani.