A vasbeton szerkezetek előnyei és hátrányai

A vasbeton szerkezetek előnyei és hátrányaiA vasbeton szerkezetek, mint előregyártott, mind helyszínen készített formában az egyik legnépszerűbb megoldásnak számítanak a szerkezetépítés során. A vasbeton szerkezetek nem csak kiváló teherbíró képességgel rendelkeznek, hanem környezetbarát megoldásnak is számítanak. Mutatjuk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár alkalmazásuk.

A vasbeton szerkezetek tűzállóak, ami a biztonság szempontjából nagyon fontos. A legtöbb vasbeton szerkezetet helyben készítik el, így nincs szükség daruk, egyéb gépekre, mint pl. acélszerkezetek esetén. A helyszínen készített vasbeton szerkezetek ugyanúgy kiválóan ellenállnak az igénybevételeknek, valamint a rozsdásodástól és az oxidációtól sem kell tartani ilyen szerkezetek esetén. Kivitelezésük gyorsan történik, élettartalmuk pedig hosszúnak számít, így évtizedekig nem lesz velük probléma, ha jól vannak elkészítve.

Hátrányai is vannak azért a vasbeton szerkezeteknek. Az egyik legfontosabb, hogy zsaluzni kell betonozás előtt, ami nagyobb szerkezetek, vagy nagyobb áthidalandó távolságok esetén munkaigényes tud lenni. A vasbeton szerkezetek viszonylag nagy súllyal rendelkeznek, emiatt pedig teherbíróbb, költségesebb alapozásra van szükség. Hidegebb időben a beton nem úgy köt, mint melegben, így a téli hónapokban plusz fűtésre lehet szükség vasbeton szerkezetek építésekor. Emellett a beton meg azonnal szilárdul meg, hanem a teljes megszilárdulásra 28 napra van szükség. Emiatt bizonyos esetekben várni kell a betonozás után az egyéb munkálatok folytatásával.