A tűzgátló ajtók és feladataik

A tűzgátló ajtók és feladataikA tűzvédelemről sokan azt gondolják, hogy csak arról szól, hogy be kell szerezni poroltókat, és elhelyezni az épület bizonyos pontjain, azonban egyéb lépéseket is kell tenni annak érdekében, hogy tűz esetén minden megfelelő biztonságban legyen. Ilyen lépés pl. a tűzgátló ajtó beépítése.

A tűzgátló ajtók feladata, hogy tűz esetén meggátolja annak átterjedését az egyik helyiségből a másikba. Azt, hogy mennyi ideig tudja minimum meggátolni a tűz terjedését, az egyes tűzgátló ajtók típusa jelzi. Ezt a tulajdonságot tűzállósági határértéknek is nevezzük.

A tűzállósági határérték szerint az ajtónak és szerkezetének be kell tudni tölteni funkcióját, nem nyílhat ki, nem eshet ki a falból, nem deformálódhat túlságosan, és egyes pontokon nem melegedhet a határérték fölé.

Fontos tulajdonsága a tűzgátló ajtóknak, hogy önzáródónak kell lenniük, és ügyelni kell arra, hogy a csukódás területén semmilyen akadálynak nem szabad lennie. Emellett manuálisan nem is zárhatók ezek az ajtók, kizárólag a beépített ajtócsukóval lehet őket nyitni és zárni.

A tűzvédelem keretein belül a tűzgátló ajtók megfelelőségét tanúsítani is kell. Ezt a megfelelést a gyártóknak is igazolniuk kell, valamint a beépítést végző cégnek is igazolást kell adnia arról, hogy megfelelő munkát végzett. Nem elég egyszer beépíteni egy tűzgátló ajtót, hanem rendszeresen ellenőrizni is kell azt, hogy tulajdonságai megmaradjanak, feladatait el tudja látni rendeltetésszerűen.