Néhány alap tudnivaló a kézi varrásról

Néhány alap tudnivaló a kézi varrásrólA varrás sokak számára a munkát jelenti, mások pedig kikapcsolódásként foglalkoznak vele. Ha te is bele szeretnél vágni, akkor ezzel a néhány alap tudnivalóval megkönnyíted a saját dolgod.

Kezdőként mindenképpen érdemes kézi varrással kezdeni, mert az alapokat mindenképpen el kell sajátítani, ezek nélkül a gépi varrás sem fog olyan jól menni. Ha már van elegendő gyakorlatunk, utána már lehet választani a két varrás típus között. Ilyenkor is vannak azonban olyan helyzetek, amikor a kézi varrást érdemes választani.

A kézi varrás egyszerűnek tűnhet elsőre, mert nem kell hozzá más csak tű és cérna, de a valóságban azért ennél egy kicsit bonyolultabb, mivel nem mindegy, hogy milyen tűt és cérnát választunk. Már a tű méreteket tekintve is számos méret közül lehet választani, és akkor a tű típusokról nem is beszéltünk. Otthoni varráshoz, kisebb javításokhoz az általános varrótű megfelelő, de egyéb speciális teendők speciális tűket követelnek meg, ha fontos, hogy jó minőségű munkát tudjunk végezni. Ilyen tűk pl. a bőrvarró tű, a gobelin tű, a hímző tű, a stoppoló tű, a foltvarró tű stb.

Kézi varrás során érdemes megismerkedni néhány alapvető technikával, melyeket a leggyakrabban használunk. Ezek a sima varrás, a keresztszemes varrás, a pelenkaöltés, a létraöltés és a cikk-cakk öltés.

Szintén ügyelni kell a megfelelő cérna kiválasztására is. A cérna anyagát, színét, vastagságát is a ruhaanyagnak megfelelően kell megválasztani.