Változások a csokoládék világában

Változások a csokoládék világábanManapság talán a csokoládé jelenti a legnépszerűbb édességet az emberek körében, a világ minden táján fogyasztják napi rendszerességgel. Ennek megfelelően a csokoládék világa, a csokoládé készítés, fogyasztás folyamatosan változik, fejlődik.

Az egyik legnagyobb változást a kézműves csokoládé előretörése jelenti. Amíg néhány évvel ezelőtt a tömeggyártással készülő csokik voltak csak elérhetők az emberek többségének, addig manapság, köszönhetően többek között az internetnek bárki hozzájuthat kézműves csokihoz pillanatok alatt. A kézműves csokik jellemzői, hogy a készítők minőségi kakaóbabból készítik őket, és általában minimális mennyiségben tartalmaznak csak adalékanyagokat. A kézműves csokik emiatt általában egészségesebbek, kevesebb cukrot tartalmaznak, valamint gyakran cukormentesek, tejmentesek, sőt, akár gluténmentesek is lehetnek.

Ezek a kézműves csokoládé készítők általában kis, helyi vállalkozások, melyektől szívesebben vásárolnak az érdeklődők, mint a nagy vállalatoktól.

A csokoládék közül egyre jobban előtérbe kerülnek az étcsokik. Az étcsokik egészségesebbek, mint az általános csokoládék, de nem csak az egészségre gyakorolt hatásuk miatt, hanem ízük miatt is egyre többen kedvelik az étcsokit. Az étcsokik antioxidánsokat tartalmaznak, melyek pozitív hatással vannak a szív egészségére. Az étcsokik emellett kevesebb cukrot és zsírt tartalmaznak, így kevésbé járulnak hozzá az elhízáshoz.

A csokoládé formája is változáson esik át, a megszokott csokik mellett egyre nagyobb teret kapnak a folyékony, iható csokoládék, pl. forró csoki, csokoládé szökőkút formájában.