Miért fontos a kenőanyag egy motor működésénél?

Miért fontos a kenőanyag egy motor működésénél?Akinek van jogosítványa, vagy csak gyakran szokott autózni tudja, hogy amikor kivillan a műszerfalon az olaj visszajelzője, akkor félre kell állni és meg kell nézni, mi a probléma forrása, ugyanis komoly károkhoz vezethet a probléma figyelmen kívül hagyása. Nézzük meg, hogy miért is fontos a motorolaj, kenőanyag egy motor működéséhez.

Az olaj elsődleges feladata, hogy „keni” a motor mozgó alkatrészeit, aminek köszönhetően csökken a működés közbeni súrlódás, így pedig a kopás és a megrongálódás is. Mivel a motorban több mozgó alkatrész is van, ezért nagyon fontos szerepet kap az olaj és a kenőanyag. Az olaj a motor hőmérsékletének megfelelő szinten tartását is segíti, mind a hűtésben, mind az esetleges melegítésben szerepet játszik.

A motorolaj kiválasztásának szempontjából nagyon fontos, hogy mindig az adott motorhoz, működési sajátosságaihoz és alkatrészeihez megfelelő olajat használjunk. Szerencsére ma már minden motornál megadják, hogy milyen olaj ajánlott hozzá, ha betartjuk az ajánlásokat, akkor ilyen szempontból nem kell problémától tartanunk. Amire viszont ügyelni kell még, hogy ne csak a kenőanyag minőségét, hanem élettartamát is figyeljük. A motor gyártója azt is megadja, hogy pl. egy autónál hány km-enként kell olajat cserélni. Ennek az oka, hogy használat közben az olaj veszít minőségéből, és egy idő után nem tudja ellátni a feladatát, ami meghibásodáshoz vezethet.