Miben és hogyan segít a life coach?

Miben és hogyan segít a life coach?Egyre többen választják a coaching szakmát Magyarországon is, köszönhetően többek között a külföldi népszerűségnek, és annak is, hogy egyre többen keresnek hazánkban is life coach-okat.

A coaching a mindennapi, az életben előforduló problémák megoldásban segít. A folyamat maga beszélgetéseken alapul, az első alkalmak után egy tervet épít fel közösen a coach és a kliens, amit aztán a következő alkalmak során követnek. Fontos megemlíteni, hogy a life coach nem tanácsokat ad, nem ad válaszokat, hanem segít a klienseknek abban, hogy saját maguk fel tudják ismerni a problémáikat, majd pedig segít a problémák megoldásának megtalálásában.

A coaching több lépéses folyamata a következőképpen foglalható röviden össze. Az első lépés a találkozás, ismerkedés. A kliens elmondja a problémáit, melyekre megoldást keres, a coach pedig bemutatja a coaching folyamatát, tudnivalóit. Ez általában az első alkalom szokott lenni, amit sok coach olcsóbban, vagy akár teljesen ingyen biztosít. Ha mindkét félnek megfelelnek a megbeszéltek, akkor kezdődhet a közös munka.

A következő alkalom a problémák megoldásának kitalálása, a folyamat kidolgozása. Ahogy feljebb említettük, ezeket nem a coach mondja meg, hanem a kliensnek magának kell rájönnie, hogy milyen folyamat alapján oldaná meg a problémákat, a coach pedig segít benne.

Ezután következik a valódi problémamegoldási folyamat, amit a coach a találkozások, beszélgetések alkalmával nyomon követ, segít.