Gyógynövények, amiket mindig tartsunk otthon

Gyógynövények, amiket mindig tartsunk otthonAz emberiség az idők kezdete óta használ különböző növényeket különböző problémák orvoslására, enyhítésére. Ezeket a gyógynövényeket nem csak beszerezni lehet, hanem akár otthonunkban termeszthetjük is őket, és akkor biztosan rendelkezésünkre fog állni a gyógynövény, amikor szükségünk van rá.

A talán legnépszerűbb, leggyakrabban használt gyógynövény, amit otthon is termeszthetünk, a kamilla. Már az ókori Egyiptomban is ismerték a kamillát, bár ekkor még elsősorban nem gyógynövényként alkalmazták. A kamilla fő előnye, hogy gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Ennek megfelelően külső és belső gyulladásos panaszok enyhítésére is előszeretettel alkalmazzák.

Ha mindenre fel akarunk készülni, akkor érdemes levendulát is termeszteni otthon. A levendula esztétikus is, feldobja a kertet, és gombaölő tulajdonságát, nyugtató hatását kenőcsként vagy akár italként is élvezhetjük.

Gyomorpanaszok, szorongásos tünetek enyhítésére termesszünk és használjunk mentát. A menta a bőrre is jó hatással van, de nem csak gyógynövényként, hanem fűszerként is alkalmazható, használható.

Hasonlóan fűszerként és gyógynövényként is alkalmazható az orvosi zsálya. A zsályából készült tea segít a torokfájás csillapításában, valamint vírusölő tulajdonsága is van, így több szempontból is kiváló gyógynövénynek bizonyul.