A szállítmányozási lehetőségek bemutatása

A szállítmányozási lehetőségek bemutatásaA szállítmányozás, árufuvarozás a kereskedelem egyik alapvető kiegészítő folyamata. A szállítmányozás szellemi tevékenység, ahol a szállítmányozó közvetítői szerepet lát el, partnerhálózatán keresztül megszervezi az áru szállításának módját, a fuvarozás pedig a konkrét kiszállítási műveletet jelenti.

A fuvarozások között megkülönböztethetjük a következő hagyományos fuvarozási ágakat: vasúti fuvarozás, közúti fuvarozás, légi fuvarozás, tengeri árufuvarozás, folyami (belvízi) árufuvarozás, csővezetéken, illetve távvezetéken történő továbbítás.

A vasúti fuvarozás nagy tömegű és kiterjedésű áru szállítására előnyös, mivel kedvező díjakkal, menetrend szerinti gyakorisággal lehet biztosan szállítani árut. Hátránya, hogy a kötött pálya miatt csak állomások között lehet szállítani, így el kell oda juttatni az árut, valamint el kell onnan szállítani a célállomásra.

A közúti fuvarozás már kötetlen pályával rendelkezik, így akár háztól házik is alkalmazható. Hátránya, hogy a közúton történik a szállítmányozás, ami zsúfolt lehet, ami lassítja, nehezíti az áruszállítást, valamint gyakran útvonal engedélyre van szükség a fuvarozáshoz.

A tengeri fuvarozás nagy tömegű áru szállítására képes kedvező díjak mellett, és az áruknak megfelelő hajókkal történik. Hátránya a hosszú fuvarozási idő, a magas biztonsági költségek és az egyes kikötők, valamink a kikötők és a célállomások távolsága.

A légi szállítmányozás gyorsan, magas biztonsággal történik, viszont cserébe magas a fuvardíj és szigorú méret- és súlykorlátozásoknak kell megfelelni.