Tudnivalók a zöldtakarmányokról

Tudnivalók a zöldtakarmányokrólTakarmányoknak hívjuk azokat az anyagokat, melyek állati tápanyagokat tartalmaznak, ezáltal állatokkal etethetők. A takarmányokat többféleképpen is csoportosíthatjuk. Lehetnek természetesen betakarított takarmányok és egyedi takarmányok is. Táplálhatók szerint is csoportosíthatjuk a takarmányokat, feltétlen takarmányok (csak állatokkal etethetők) és esetleges takarmányok (emberek számára is fogyaszthatók) csoportokra bonthatók. Cikkünkben a feltétlen takarmányok közé tartozó zöldtakarmányokról lesz szó.

A zöldtakarmányok

A zöldtakarmányok a legelterjedtebb, legtermészetesebb takarmányok, mivel általában ezek a legelőkön megtalálható növények. Az árukat tekintve az olcsó takarmányok közé tartoznak, sok vizet és vitamint tartalmaznak, azonban D-vitaminban szegények.

A zöldtakarmányok előnye, hogy könnyen megterhelhetők, legtöbb gazda és állat számára elérhetők. A termelés legelő formájában történik, melyet bejárva az állatok szabadon legelhetnek. Ez a szabadban történő legeltetés több szempontból is előnyös az állattartásban, a táplálék megszerzéséhez szükséges mozgás, a friss levegőn eltöltött idő jó hatással van az állatok izomzatára, egészségére. A napfény tökéletesen kiegészíti a zöldtakarmányok D-vitamin szegénységét, ugyanis a napfény segítségével megkaphatják az állatok a szükséges D-vitamin nagy részét.

A legelőket csoportosíthatjuk több szempont szerint is, lehetnek természetes és mesterséges legelők is. A természetes legelők nem alkalmasak szántóföldi termelésre, a mesterséges legelőket azonban kimondottan az állatok legeltetésének megkönnyítésére alakították ki.