A Foglalkoztatási Paktumok bemutatása

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében európai uniós támogatást adnak az ún. foglalkoztatási együttműködések (paktumok) megvalósítására. Ebből a kb. 100 milliárd forintos keretből a megyék és a megyei jogú városok saját keretet kapnak. Ilyen a Barcsi Foglalkoztatási Paktum is.

A paktumok általában két részből állnak:

  • Egy megyei, térségi vagy települési szintű együttműködés létrehozása, mely a foglalkoztatási problémákat fel tudja mérni, stratégiát tud kialakítani azok megoldására. Ez összevonva történik az önkormányzatok, a kormányhivatal, a kamarák, a képzők, a munkaadók és egyéb szereplők bevonásával.
  • Ezeknek a problémáknak a megoldása, valamint személyre szabott munkaerő-piaci szolgáltatásokat kell biztosítani a hátrányos helyzetű állástalan, inaktív vagy közfoglalkoztatott személyeknek, és a munkaadóiknak.

A paktumok elsődleges célja, hogy növeljék a foglalkoztatási szintet. Amíg régen a munkanélküliség jelentette a legnagyobb problémát, ma az elegendő számú és megfelelő képesítéssel nem rendelkező munkaerő a legnagyobb probléma.