Mi az a szürkehályog?

Mi az a szürkehályog?A szürkehályog olyan látásprobléma, amely nem jár fájdalommal, azonban lassú látásvesztést és később vakságot eredményez. A látásvesztés a szemlencse elszürkülését jelenti, melynek következtében a fény nem tud bejutni a szem belsejébe, ami miatt homályos látás alakul ki.

A szürkehályog általában idős korban alakul ki, de előfordul fizikai és kémiai hatásra kialakuló szürkehályog is. Bármelyikről is van szó, a tünetei hasonlóak: homályos, életlen látás, a szemlencse elszürkülése, ködös látás, kettős látás, túlzott fényérzékenység, a vakító érzés.

A természetes úton kialakuló szürkehályog általában 60 éves kor felett jelentkezik, ugyanis ennyi idő kell a szemlencsén történő sejtek lerakódásához.

A kialakult szürkehályog eltávolítására, javítására egyetlen megoldás létezik manapság, a szürkehályog műtét. Ennek lényege, hogy a kezelés során eltávolítják az elszürkült szemlencséket, és olyan műlencséket ültetnek be a helyükre, amellyel újra jól láthatunk. Ez a folyamat félelmetesebbnek hangzik, mint amilyen valójában.

A szürkehályog műtét teljesen fájdalommentes, köszönhetően a helyi érzéstelenítésnek, és mindössze 15-20 percig tart. A szürkehályog műtét alatt a páciens ébren van, tudja, hogy mi történik körülötte. A kezelést követően nincs szükség hosszú megfigyelésre, hanem otthon lehet lábadozni, csak kontroll vizsgálatokra kell visszatérni a kezelést végző klinikára. A szürkehályog műtétet követően néhány napig homályos látás léphet fel, ami magától megszűnik.