Az íjászat, mint sport

Az íjászat, mint sportMa már rengeteg különböző lehetőségünk van, ha sportolni szeretnénk, legyen szó akár egyéni-, akár csapatsportról. Az egyik lehetőség a sok közül az íjászat, amely sportként és hobbiként is kiváló lehetőséget jelent.

Az íj egyike a legősibb vadász- és harci eszközöknek., már évezredekkel ezelőtt alkalmazták az emberek, és i. e. 700 körül íjász sport versenyeket is rendeztek már. A középkorban az íjászat központját Anglia jelentette, a harcászat mellett hobbiként is rendkívül elterjedt ebben az időszakban. A sport szempontjából megvizsgálva, az ókori olimpiákon nem volt még ilyen sportág, 1900-tól azonban az újkori olimpiák műsorán megjelent a sportág, egészen az 1920-as olimpiáig. Ezt követően megint nem volt olimpiai sportág, 1972-ben lett újra az, azóta pedig folyamatosan van íjászat olimpiákon.

Nem csak profi sportolóknak, hanem amatőröknek is kiváló választás az íjászat, ugyanis nincsenek előkövetelmények felépítés, adottság szempontjából sem, és rengeteg előnnyel szolgál az átlagemberek számára is. Mivel az íjászat rendkívül összetett sport, így több szempontból is élvezhetjük az előnyeit. Először is segíti az általános testi edzettségi állapot javítását. Helyes testtartásra van hozzá szükség, ami fejleszthető is íjászat segítségével. A teljes felső teste igénybe veszi, és a folyamatos mozgás is előnyös, amivel a kilőtt íjakat szedjük is. Fizikai előnyei mellett szellemileg is vannak pozitív hatásai a sportnak, ugyanis javítja a koncentrációt, a térfelismerést és az összpontosítási képességet is.