Madarak elleni védekezés

Madarak elleni védekezésAki rendelkezik valamilyen veteményessel, gyümölcsössel, vagy házzal, lakással, tudja, hogy a madarak elleni védekezés fontos része a mindennapi életnek. Arra kell törekedni, hogy ne a kárt okozó madarak kiirtása legyen a cél, hanem azok távol tartása. Ezt azt jelenti, hogy lehetőleg olyan megoldásokat kell alkalmazni madarak elleni védekezés céljából, melyek nem okoznak kárt a madarakban.

A madarak a legjelentősebb károkat a szántóföldeken, gyümölcsösökben, kertészetekben, halastavakon, takarmányüzemeknél, központosított állattartó telepeken okozzák. Területileg könnyebben meghatározható, hogy a kártétel előfordulása hol gyakori, mivel ez szabad szemmel is látható, azonban a kárt okozó fajok nem határolhatóak el ilyen élesen.

A madárkárok típusai

  • Közvetlen kár: a madár a terményt, magvakat, termést fogyasztja

  • Közvetett kár: a madár különféle betegségeket, vírusokat terjeszt

A madárkárok elleni védekezés

A mechanikai elhárítás magába foglalja a madarak befogását, a hálókkal történő távoltartását, ami szőlők, konyhakertek esetén járhatnak sikerrel. Hatékonyságát tekintve a mechanikai megoldások hatékonyabbak kisebb területek megvédése esetén, mivel minél nagyobb egy terület, annál nehezebb a kártevő madarakat befogni, vagy hálóval lefedni az adott területet. Ehhez a megoldáshoz tartozik még az elektromos riasztás is.

A hang hatású riasztás lényege, hogy a riasztó egy riadalmat keltő hangot ad ki. Szőlő, gyümölcsösök, kertek védelmére jelenthet kiváló megoldást.

A szín hatású riasztók előnye, hogy nagyobb területeken alkalmazhatók, hátrányuk, hogy nem lehet előre tudni, hogy melyik szín melyik madárból milyen reakciót vált ki, mivel az egyes madarak másképp reagálnak egy-egy színre.